Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het laten verwijzen van links van andere websites naar de website van jouw bedrijf. Dit is hoe SEO is begonnen; PageRank gaf aan hoeveel websites naar jouw website verwezen en hoe meer websites dit waren, hoe hoger je scoorde in Google. Ondertussen zijn er echter nog meer dan 100 andere relevante factoren bijgekomen, maar desalniettemin blijft linkbuilding een belangrijke factor.

Elke keer als er een link is naar jouw website, dan is dit een zogenaamde backlink. Hierbij gaat het trouwens niet alleen om het aantal backlinks dat de website heeft, maar ook dat ze relevant en van goede kwaliteit zijn. Linkbuilding kun je zelf doen, maar beter kun je ervoor kiezen voor linkbuilding uitbesteden aan een professional.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Doordat je actief aan de slag gaat met het aantal verwijzen naar de website nvan je bedrijf te vergroten, wordt de waarde van jouw website hoger. Op die manier ga je een hogere positie in de zoekresultaten van Google innemen en dat leidt weer tot meer verkeer naar je website. Bovendien helpt linkbuilding jou bij het vergroten van de waarde van je gehele domein. In tegenstelling tot bijvoorbeeld on-page SEO waar je focust op het vergroten van de vindbaarheid voor een specifiek zoekwoord (en dus pagina) geeft dit een uplift aan jouw hele domein en dus je algemene vindbaarheid.

Linkbuilding uitbesteden

Linkbuilding kun je zelf oppakken en ermee aan de slag gaan. Maar je kunt het ook uitbesteden. Behalve de tijd die je daarmee bespaart, zijn er ook een aantal andere voordelen als je het uitbesteedt aan een linkbuilding specialist:

  • Uitgebreide kennis. Linkbuilding is misschien nieuw voor jou, maar wij zijn er al een hele tijd dagelijks mee bezig. Hierdoor weten wij precies wat we moet doen en kunne we vanaf de eerste minuut concreet voor je aan de slag.
  • Uitgebreid netwerk. Doordat we al een tijd bezig zijn met linkbuilding, hebben wij ook een uitgebreid netwerk opgebouwd. Dit netwerk is vooral handig voor ABC-ruil en het plaatsen van artikelen op gerelateerde websites. Wij werken alleen met betrouwbare partners en zorgen voor relevante en kwalitatieve backlinks.
  • Geavanceerde tools. Wij maken gebruik van verschillende (betaalde) SEO en linkbuilding tools. Deze geven extra inzichten en helpen ons in het maken van analyse en het onderbouwen van onze linkbuildingstrategie. Bovendien kunnen wij analyses maken van jouw belangrijkste concurrenten en ook de continuïteit van backlinks over tijd tracken.
  • Uitgebreide SEO kennis. Naast onze kennis over linkbuilding hebben wij natuurlijk ook een zeer uitgebreide kennis over on-page en technische SEO. Dus als linkbuilding niet de gewenste effecten heeft, dan kijken we graag met je mee hoe we vindbaarheid van je website verder kunnen verbeteren. Vaak wordt linkbuilding afgenomen als pakket om de complete SEO uit te besteden.

Linkbuilding als complete dienst

In principe zijn er twee manieren; je kunt zelf aan de slag gaan met linkbuilding of je kunt het uitbesteden. Als je zelf aan de slag gaat met linkbuilding dan is het belangrijk om eerst een strategie neer te zetten. Wat wil je bereiken? Welke mogelijkheden zijn er? Is er budget en zo ja, hoeveel? Met een linkbuilding strategie als vertrekpunt is het goed om een aantal uur per week of per maand te besteden aan linkbuilding, waarbij je natuurlijk het eerst begint met de acties die de minste tijd kosten en het meeste opleveren. Heb niet voldoende tijd – of kennis – om het zelf te doen? Neem dan vrijblijvend contact op om Linkbuilding uit te besteden.

Losse backlinks kopen

Ja, je kunt backlinks ook kopen. Wij bieden verschillende linkbuilding pakketten aan die bestaan uit diverse backlinks gericht op één specifieke branche. Op die manier kun je je website of een specifieke pagina een (extra) zetje geven zonder dat je een langdurige samenwerking aangaat, Het is een eenmalige aankoop als je een extra boost nodig hebt.

Linkbuilding tips om direct zelf aan de slag te gaan!

Moz Domain Authority en Page Authority

Google geeft tegenwoordig de PageRank van je website niet meer vrij. Daarom is er een andere belangrijke waarde om naar te kijken, de zogenaamde Domain Authority (DA) van MOZ. MOZ is een zeer belangrijke speler op het gebied van SEO en heeft een aantal eigen algoritmes ontwikkeld om SEO kwantificeerbaar te maken. Zo ook de Domain Authority. De DA is logaritmische waarde tussen de 1 en de 100, waarbij het een stuk makkelijker is om van 5 naar 6 te gaan als van 85 naar 86. Het geeft de kwaliteit van je website weer. Hierbij wordt er vooral gekeken naar naar het aantal backlinks naar de website en de kwaliteit hiervan. Maar ook de leeftijd van het domein en de sociale interactie spelen hierbij een rol. Naast de DA score heb je ook de PA score. Dit is de Page Authority. Deze score geeft dus weer hoe goed een bepaalde pagina scoort in Google. Kies je ervoor om linkbuilding uitbesteden aan FLIX Marketing? Dan nemen we deze meeteenheden mee in onze maandelijkse rapportages zodat je goed geïnformeerd bent over jouw domeinwaarde.

 

Wil je de DA en PA score van jouw website weten? Gebruik dan Open Site Explorer van Moz.

 

Omdat er niet alleen gekeken wordt naar het aantal backlinks naar jouw website, maar ook naar de kwaliteit van deze websites is het belangrijk dat voordat je een backlink van een pagina krijgt, je het eerst kijkt naar de DA en de PA van de website. Een derde factor die hierbij nog een rol speelt is de Spam Score. Dit is een percentage tussen 0 en 100%. Eigelijk is alles boven de 11% niet aan te raden. Het is dus belangrijk om de kwaliteit van de pagina’s te checken alvorens je linkafspraken maakt!

En linkruil, wat is dat dan?

Linkruil is een SEO term die vaak hand in hand gaat met linkbuilding. Bij een linkruil ga je met andere webmasters in gesprek zodat je onderling links gaat ruilen. Je kunt een AB-linkruil doen; ik plaats een link op mijn website die verwijst naar jouw website. Maar beter is het om een ABC-linkruil te doen. Hierbij plaats jij een link op jouw website A die verwijst naar website B. Vervolgens wordt er een link geplaatst op website C die verwijst naar jouw website A. Dit is iets ingewikkelder, maar op die manier hebben de links meer waarde. Het werkt echter alleen als je meerdere websites bezit.

 

Er wordt echter ook weleens negatief gesproken over linkruil. Dit heeft ermee te maken dat linkruil een business op zich geworden is waarbij ook partijen actief zijn die niet met de juiste intenties doen. Ze maken websites die alleen gecreëerd zijn voor linkruil. Zoekmachines herkennen dit echter steeds vaker en de kans is dan ook dat je dit zelfs strafpunten oplevert in plaats van dat het je DA ten goede komt. Pas hier dus voor op.

 

Bovendien is het van belang dat de linkruil ook relevant is. Voor mijn online marketing bedrijf heeft het geen nut om een linkruil op te zetten met een webshop in babykleertjes. Het voordeel van je linkbuilding uitbesteden is dat ik al een breed netwerk van betrouwbare partijen heb voor linkruil. Bovendien plaats ik alleen links van en op betrouwbare en relevante websites met een goede DA score.

Tools voor linkbuilding

Natuurlijk kun je zelf een lijstje bijhouden van websites waarmee je afspraken hebt gemaakt om te verwijzen naar je website. Maar dit is niet altijd accuraat. Zo kunnen websites jouw link weghalen of krijg je backlinks van websites waarvan je helemaal niet op de hoogte bent. Een manier om daarom je backlinks te monitoren is met behulp van Google Search Console. Helaas is deze tool ook niet altijd up to date. Bovendien ontbreken belangrijke factoren zoals het feit of de pagina geÏndexeerd is en of het om een follow of no-follow link gaat. Daarom is het beter om met een betaalde SEO tool te werken. Moz Pro is misschien een van de meest uitgebreide SEO tools, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Zelf ben ik meer fan van SEranking. Een uitgebreide SEO tool waarbij je waar krijgt voor je geld en die echt niet onderdoet aan de grote jongens!

Linkbuilding tools - Google Search Console

Kijk in Google Search Console bij ‘Zoekverkeer – Links naar je site’