Ondernemen en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Veel zzp’ers en ondernemers zijn waarschijnlijk voor zichzelf begonnen met het oog op één groot voordeel; vrijheid. Voor mij persoonlijk betekent vrijheid niet werken voor een baas, kunnen werken aan wat ik wil, wanneer ik wil en waar ik wil. Ik geniet hier elke dag van en het maakt me vele malen productiever. Om mij zo vrij te kunnen voelen, moet ik er echter wel zeker van zijn dat ik alles goed geregeld heb.
Verzekeringen regelen
Vier jaar geleden ben ik begonnen als zzp’er door als interimmer te werken voor verschillende corporates. Mijn eerste job was bij Nuon, naast de nieuwe job, kwam er ook flink wat regelwerk op me af. Gelukkig houd ik daar wel van en ga ik het dan ook niet uit de weg. Een van de belangrijkste dingen die je als zelfstandige zelf moet regelen zijn je verzekeringen. Waarschijnlijk heb je toen je nog in loondienst was er nooit bij stil gestaan, maar je werkgever zorgt er normaal gesproken voor dat jij tijdens je werkzaamheden goed verzekerd bent. Als zzp’er ben je werkgever en werknemer in één en moet je dus ook zelf aan de slag met het regelen van je verzekeringen.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een van de belangrijkste verzekeringen is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een hele mond vol, maar deze doet precies wat het zegt, deze verzekert je voor schade die je veroorzaakt terwijl je aan het werk bent. Dit is voor een schilder misschien makkelijk voor te stellen; je stoot je pot verf om en het Perzische tapijt is hierdoor doordrenkt met verf. Je klant is boos en stelt jou aansprakelijk voor de schade.
Vroeger werkte ik als interimmer (zeg consultant) en nu heb ik mijn eigen online marketing bureau, welke schade zou ik dan kunnen toebrengen kun je je afvragen? Deze schade ligt een stuk minder voor de hand. Toen ik me erin ging verdiepen bleek er echter ook voor mij genoeg opties te zijn om ongewild schade toe te brengen tijdens mijn werk.
Ongeluk zit in een klein hoekje – ook voor online marketeers
Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je in grote lijnen verzekerd voor twee soorten schade. Ten eerste schade aan spullen. In mijn geval zou dat bijvoorbeeld zijn dat ik per ongeluk thee gooi over de laptop van mijn klant. Als ik geluk heb valt het mee, maar met een beetje pech moet ik een nieuw MacBook Pro kopen wat ongeveer 2000 euro kost.
Het tweede soort schade dat je kunt verzekeren is letselschade. Dit klinkt super heftig. En ik weet ook zeker dat, ook al krijg ik ruzie met een klant, ik deze nooit fysiek iets zal aan doen. Maar wat als ik mijn laptoptas op de grond heb staan en een klant struikelt hierover en bezeert zich? Ook dan is er sprake van letselschade en kunnen de rekeningen van bijvoorbeeld een fysio of tandarts hoog oplopen. Dus ook voor mij als online marketeer kan een ongeluk in een klein hoekje zitten en kan ik onbewust schade toebrengen aan anderen.
Maandelijkse kosten
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om deze niet af te sluiten. Als je dan schade toebrengt aan een ander persoon, dan heb je geen verzekering om op terug te vallen en moet je de kosten uit eigen portemonnee betalen. Met een beetje geluk gaat het om enkele tientjes, maar vaak gaat het toch om enkele honderden euro’s die je in één keer moet betalen. Ik houd niet van onverwachte kosten en betaal liever maandelijks een klein bedrag voor een verzekering. In mijn geval gaat het om ongeveer twee tientjes per maand. Better be safe than sorry dus. Hier kun je zelf de kosten voor je aansprakelijkheidsverzekering zzp berekenen.
Andere verzekeringen
Naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heb ik vorig jaar ook een AOV – arbeidsongeschiktheidsverzekering – afgesloten. Ook deze is niet wettelijk verplicht, maar omdat ik al eens een paar weken niet heb kunnen werken door een hernia, leek het me verstandig om me ook hier in te verdiepen en uiteindelijk een goede verzekering af te sluiten. Je kunt hier binnenkort meer over lezen in een ander blogartikel.