Als je online cursussen of trainingen wilt aanbieden dan kun je kiezen voor vele verschillende platforms.  Zelf kiezen wij er altijd voor om een online leeromgeving te maken met Learndash. Maar welke andere opties bestaan er voor een online leeromgeving en wat zijn de voor- en nadelen?

Welke mogelijkheden van online leeromgevingen zijn er?

Als je ervoor gekozen hebt om een online training op te gaan zetten, dan heb je vaak zelf al een goed beeld bij de inhoud van de training. Echter naast de inhoudelijke beslissingen die je moet nemen, komt er ook een stukje techniek bij kijken. De belangrijkste keuze die je hierbij moet maken is welk LMS oftewel Learning Management Systeem je kunt gebruiken. Er zijn tientallen, misschien wel honderden verschillende mogelijkheden voor het opzetten van een online leeromgeving op de markt. Voor mijn gevoel kun je deze grofweg onderdelen in drie soorten:

1. Verkoop en aanbieden via extern platform

Een bekend Nederlands platform is Soofos. Jij verzorgt de inhoudelijke training – veelal videos – en plaats deze daarna op hun platform. De kosten hiervan zijn gratis. Echter elke keer als je een training verkoopt, dan krijgen zij een percentage van de opbrengst waarbij ze onderscheid maken of jij de cursist aanbrengt of dat de cursist via hen gevonden wordt. In dat laatste geval draag je veel meer af.
Voordelen:
– Gratis beginnen
– Tutorials die jou uitleg geven hoe en wat je een online cursus maakt
– Cursisten kunnen jou ook via hun platform vinden = extra verkoopkanaal
– Soms helpen ze je ook met promotie
Nadelen:
– (Groot) deel van je opbrengst gaat naar platform
– Extern platform, niet binnen je eigen website
– Geen controle over
– Meestal niet te koppelen met je eigen tools zoals boekhouding, e-mailmarketing etc
– Je hebt geen invloed op de ontwikkeling van extra functionaliteiten op het platform

2. Abonnement op een en klaar platform

Er zijn verschillende platforms waar jij je online training kunt hosten waarbij het geen onderdeel van je website is, maar waarbij je wel geheel afhankelijk werkt. Voorbeeld hiervan is Learnspot of de community software The Huddle van IMU. De basis voor het aanbieden van online cursussen staat. Je kunt zelf de omgeving fine-tunen door bijvoorbeeld de kleuren en lettertype van je huisstijl toe te voegen. De verkoop van de online training moet wel nog vaak via je eigen website gebeuren en daarna moet de communicatie tussen je website en het externe platform aan elkaar gekoppeld worden.
Als er nieuwe ontwikkelingen binnen het platform plaatsvinden dan worden deze vaak voor jou ook kosteloos doorgevoerd. Je betaalt vaste maandelijkse kosten hierdoor is het vooral geschikt voor beginnende ondernemers die nog geen buffer hebben voor een lange termijn investering.
Voordelen:
– Maandelijkse kosten wat voor starters meestal fijner is dan grotere one-off
– Redelijk makkelijk zelf alles in te stellen
– Aan heel veel basis elementen is al gedacht
– Als er nieuwe functionaliteiten ontwikkeld worden, dan kun je hier van mee profiteren
– Vaak tutorials die uitleg geven hoe te beginnen
Nadelen:
– Niet alle integraties zijn mogelijk
– Extern platform, niet binnen je eigen website
– Klantenservice kan langer duren
– Je hebt geen invloed op de ontwikkeling van extra functionaliteiten op het platform

3. Integratie leeromgeving in je website

Hierbij kies je ervoor om een LMS aan je eigen reeds bestaande website toe te voegen. Op die manier kun je een naadloze integratie met je eigen website en look en feel creëren. Bovendien heb je als voordeel dat als je al bijvoorbeeld WooCommerce hebt geïnstalleerd dit makkelijk ook te gebruiken is voor de verkoop van je online trainingen. Facturen worden automatisch opgemaakt in jouw huisstijl en doorgestuurd naar jouw boekhoudprogramma. De eenmalige start-up kosten zijn dan wel wat hoger, maar je maandelijkse kosten zijn verwaarloosbaar. Je kunt ervoor kiezen om hier zelf mee aan de slag te gaan, maar je kunt ook je online leeromgeving laten maken door iemand zoals wij van FLIX.
Voordelen van Learndash en laten maken door professional:
– Platform wordt geheel naar eigen wens opgezet
– Platform wordt binnen eigen website en look-and-feel geïntegreerd
– Integratie met je bestaande tools zoals bokehouding en e-mail tool mogelijk
– Je ontvangt uitleg geheel afgestemd op jouw dienst en LMS
Nadelen van Learndash en laten maken door professional:
– Investering vooraf die pas na aantal maanden
– Klein bedrag voor maandelijks onderhoud indien je dit niet zelf wilt doen
Wil jij een keer sparren met ons om te kijken wat de beste oplossing is voor jouw online cursus? Benieuwd wat de kosten zijn van een Learndash integratie tov platform met maandelijkse kosten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je graag verder!
Contact opnemen

WordPress plugins voor het bouwen van de online leeromgeving

Natuurlijk zijn er veel meer plugins waarvoor je kunt kiezen als je een online leeromgeving binnen je bestaande WordPress website gaat bouwen, maar wij kiezen meestal voor de volgende:
 • Learndash; voor het beheer van de online training
 • WooCommerce; voor het afhandelen van de aankoop
 • Payment Provider; vaak wordt hier Mollie voor gekozen. Op die manier kun je makkelijk laten betalen d.m.v. iDeal en Credit Card.
 • Uncanny Toolkit; voor het inloggen mogelijk te maken
Optioneel om meer uit de online leeromgeving te halen en processen te automatiseren
 • Koppeling met Mailchimp; voor email verkeer
 • Koppeling met boekhoudprogramma; direct doorzetten en verwerken van de facturen

Welke mogelijkheden heeft Learndash?

 • Je kunt meerdere cursussen aanbieden
 • Elke cursus kan uit meerdere hoofdstukken staan
 • En elk hoofdstuk bestaat weer uit een of meerdere lessen
 • Elke les kan bestaan uit zowel tekst, video, audio als downloads
 • Je kunt de voortgang van de deelnemers tonen; je hebt nu x % van de cursus voltooid
 • Je kunt een quiz / test instellen
 • Je kunt een digitaal gepersonaliseerd certificaat van deelname uitgeven
Learndash cursus

De voordelen van Learndash

Wij zijn dus groot voorstander van Learndash. Maar waarom precies? Waarom hebben wij voor deze WordPress plugin gekozen?
 • Makkelijk te integeren in een bestaande WordPress website. Je blijft binnen je eigen website zodat zowel jij als je klant niet met twee verschillende omgevingen hoeft te werken.
 • Ook makkelijk te integreren met WooCommerce. Misschien biedt je al producten/diensten aan via je website en dan kun je de verkopen van je online training in hetzelfde platform opnemen.
 • Je zit met hogere start-up kosten, maar daarna heb je nauwelijks maandelijkse kosten. Dit in tegenstelling tot online leeromgevingen waarop je een abonnement neemt en maandelijks steeds hoge kosten bij hebt.
Wil jij een keer sparren met ons om te kijken wat de beste oplossing is voor jouw online cursus? Benieuwd wat de kosten zijn van een Learndash integratie tov platform met maandelijkse kosten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je graag verder!
Contact opnemen
Voordelen van het aanbieden van een online cursus
 • Klanten kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk deelnemen, zeker ten tijde van Corona is dit fijn om te kunnen aanbieden. Je bereikt hierdoor een groter publiek.
 • Het kan een extra inkomstenstroom zijn naast bijvoorbeeld andere diensten/producten die je aanbiedt. Een online cursus kan namelijk prima naast een offline cursus aangeboden worden.
 • Je hebt eenmalige kosten, maar de maandelijkse kosten zijn heel laag. Hierdoor kun je berekenen hoeveel online trainingen je moet verkopen om break-even te spelen.. Alle extra online trainingen die je daarna verkoopt zijn voor een groot gedeelte pure winst.
 • Als de flow eenmaal staat, heb je er nauwelijks omkijken naar. Veel kan namelijk geautomatiseerd worden, van verkoop proces tot facturatie. Ook daarna kunnen veel emails standaard verstuurd worden. Af en toe zul je vragen krijgen vanuit de klant, maar ook deze zijn vaak dezelfde en hierdoor makkelijk op te lossen.