Wat is WordPress?

WordPress is een open-source CMS. Open-source betekent dat iedereen bij de broncode kan en dat ontwikkelaars vrij zijn om te helpen met het uitbouwen van het platform. CMS staat voor Content Management System. Dit betekent dat het een systeem is om je alle content op je website mee te beheren. WordPress is in eerste instantie dan ook ontstaan als een systeem om blog websites te maken en beheren. In de loop der jaren is de populariteit en functionaliteit van WordPress echter zo groot geworden dat naast blog websites ook informatieve en ecommerce websites geheel op dit CMS systeem draaien. Momenteel draait meer dan 28% van alle websites wereldwijd op WordPress, aldus W3Techs. Maar waarom? Welke voordelen zijn er en waar moet je rekening mee houden?

Bekende websites gemaakt in WordPress

Waarom kiezen voor WordPress?

Het (laten) maken van een website in WordPress kent vele voordelen. Hieronder de belangrijkste voordelen op een rijtje:
 • WordPress is eenvoudig te gebruiken. Dit is niet alleen handig als ik jouw website bouw, maar het is ook handig als jij zelf de website wilt onderhouden.
 • WordPress is gratis en uitbreidingen zijn betaalbaar. Het CMS is gratis te gebruiken en dat geldt ook voor een aantal goede plugins. Voor een Premium thema ben je ook slechts een paar tientjes kwijt. Kortom, het levert veel op voor weinig.
 • WordPress heeft vele mogelijkheden. Door het gebruik van plugins kun je je website uitbreiden met heel veel functionaliteiten. Jij bent vast niet de eerste die een bepaalde functionaliteit op de website wilt, dus grote kans dat er al een plugin voor bestaat.
 • WordPress is goed te optimaliseren voor SEO. Zoekmachine optimalisatie is natuurlijk afhankelijk van een groot aantal factoren, maat het gebruik van WordPress maakt het wel makkelijker. Zo kun je voor on-page optimalisatie gebruik maken van de Yoast plugin.
 • WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld. Dat betekent date systeem continue in ontwikkeling is en altijd klaar is voor toekomstige ontwikkelingen. Bovendien betekent dit dat heel veel informatie online te vinden is en hulp nooit ver weg is.

Hoe kan ik je hierbij helpen?

Ik kan een website voor je ontwikkelen die voldoet aan de standaarden anno nu. Samen gaan we kijken wat er belangrijk is voor jouw website. Welke informatie is nodig, welke pagina’s horen hierbij? Maar ook welk design past bij jouw doelgroep? En hoe kunnen we de website zo gebruikersvriendelijk mogelijk maken. Omdat ik WordPress gebruik, is de ontwikkeling van een website snel en betaalbaar. Daarnaast kun je deze zelf onderhouden als je wilt.

Uitgangspunten bij mijn webdesign:

 • De gebruiker staat centraal, qua flow, content en design
 • Het spreekt voor zich dat je website geoptimaliseerd is voor alle schermen: desktop, tablet en mobiel
 • Je website is geoptimaliseerd voor zoekmachines
 • Makkelijk zelf te onderhouden en uit te breiden

Wat kost een WordPress Website?

Door het gebruik van WordPress en reeds bestaande mogelijkheden en het optimaliseren van processen, kan ik website maken met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Op mijn tarievenpagina vind je een tweetal pakketten met prijzen. Daarnaast zijn er vele extra elementen mogelijk en kan ik een vrijblijvende offerte voor jou op maat maken.

Website voorbeelden uit mijn portfolio

WordPress website voor ondernemers

Wat zijn de nadelen van WordPress?

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Echter onderstaande nadelen zijn makkelijk te tackelen en staan de voordelen niet in de weg.

 

 • Er zijn duizenden plugins in omloop om net zoveel functionaliteiten toe te voegen aan je website. Voor de meeste vraagstukken kun je waarschijnlijk kiezen uit een aantal plugins. Dat is ook meteen het gevaar, zorg ervoor dat je de juiste plugin selecteert die doet wat je verwacht en geen conflicten oplevert. Teveel plugins kunnen bovendien je website langzamer maken.
 • Zorg ervoor dat je website geen standaard WordPress website wordt. Gebruik de blog functionaliteiten ook echt alleen voor blog artikelen en zorg dat de rest mooie pagina’s worden die bij jouw onderneming passen.
 • Doordat het systeem wereldwijd zoveel gebruikt wordt, is het ook interessant voor hackers om te proberen lekken op te sporen en kwaad te willen. Door het grote gebruik, wordt er echter ook voor gezorgd dat het CMS juist heel veilig is en indien er iets misgaat, dit meteen wordt opgelost.

Een aantal basisonderdelen van WordPress

Elke website is anders. Toch bestaan er een aantal basisonderdelen.

Themas

Een thema zijn een aantal bestanden die samen de stijl van jouw website vormen. Je kunt kiezen voor een gratis thema, maar een beter resultaat bereik je meestal door te kiezen voor een Premium Thema. In grote lijnen bepaalt het thema de look-and-feel van je website. Daarna kun je je thema instellen naar jouw voorkeuren door bijvoorbeeld het lettertype, kleurenschema en andere stijlelementen aan te passen.

Plugins

Een plugin is een klein stukje software dat een nieuwe functionaliteit aan de WordPress omgeving – en dus vaak ook aan jouw website – toevoegt. Niet iedereen heeft dezelfde functionaliteiten nodig, daarom bestaat WordPress alleen uit het basis CMS en kun je extra functionaliteiten aan de hand van je eigen wensen toevoegen. Plugins worden door allerlei verschillende ontwikkelaars gemaakt en dien je eerst te downloaden en activeren.

Widgets

De term Widget is echt gelinkt aan WordPress. Het zijn namelijk een klein gedeelte website functionaliteit dat wordt toegevoegd aan de sidebar van je pagina. Soms kun je ze ook toevoegen aan de footer of topbar van je website. Ze lijken op plugins maar zijn beperkter in gebruik omdat het alleen stukjes software zijn die content kunnen weergeven op specifieke plekken waarbij plugins veel meer mogelijkheden hebben.